Składniki:
- 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ugotowane jajka
- świeży koperek
- kilka małych kwiatków brokuła
- kilka małych kwiatów kalafiora
- pieprz
- sól
- 1 jajko świeże
- mąka ziemniaczana
- bułka tarta
Składniki do sosu:
- świeży koperek
- śmietana jogurtowa 9%
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki zgniatamy na puree. W blenderze miksujemy cebulę i dodajemy do ziemniaków.
2. Brokuły, kalafior oraz jajka ugotowane na twardo kroimy na małe kawałki i dorzucamy do ziemniaków.
3. Mieszamy w misce wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Smak dopełni posiekany drobno świeży koperek.
4. Przechodzimy do formowania kotlecików, cały farsz mieszamy z jajkiem, dosypujemy powoli mąki ziemniaczanej, taką ilość aby nasze kotleciki dobrze się trzymały i nie rozwaliły na patelni.
5. Rozgrzewamy tłuszcz, lepimy kotleciki - wielkość taka jaka nam odpowiada najbardziej. Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
6. W międzyczasie można przygotować sos. Śmietanę mieszamy ze świeżym koperkiem, doprawiamy pieprzem i solą.
7. Usmażone kotleciki polewamy świeżym i delikatnym sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz