poniedziałek, 26 maja 2014

Dorsz grillowany w szynce z batatami i szparagami

Na szczególną okazję postanowiłam przygotować to wspaniałe danie. Opłacało się bo połączenie smaków naprawdę niesamowite i widok potrawy na talerzu ucieszył oko. Grillowany dorsz w szynce Schwarzwaldzkiej, podany z batatami oraz szparagami podsmażanymi na maśle to prawdziwie wykwintne danie, które śmiało można sobie zaserwować w domu. Tym bardziej, że obecnie trwa sezon na szparagi, więc ich zakup nie będzie żadnym problemem. Warto też poszukać w swojej okolicy miejsca, gdzie dostać można świeżą rybę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki (na porcje dla 4 osób):
- około 0,5-0,6 dag filetu z dorsza
- 8 plasterków szynki Schwarzwaldzkiej
- pęczek zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- sok z limonki
- oliwa
- olej do smażenia frytek
- 2 duże bataty

Składniki do sosu:
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki śmietany jogurtowej 9%
- około 40-50 g sera gorgonzola

Przygotowanie:
1. Rybę kroimy na osiem 2-3 cm kawałki. Przyprawiamy ją solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki oraz odrobiną oliwy. Każdy kawałek zawijamy w szynkę Schwarzwaldzką i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Obieramy bataty, myjemy i kroimy na duże frytki. Moczymy w wodzie do chwili rozpoczęcia smażenia.
3. Szparagi myjemy, odcinamy około 1/3 od dołu. Wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy. Tak długo aż będą miękkie. Należy pamiętać aby ich nie przegotować. Muszą być miękkie ale powinny zachować swoją jędrność. Kiedy już będą gotowe odkładamy je do ostudzenia.
4. Włączamy grilla i na rozgrzanego kładziemy kawałki dorsza. W między czasie wlewamy na patelnię olej i na rozgrzany wkładamy frytki z batatów.
5. Gdy ryba będzie na grillu, a bataty będą się smażyć, możemy przygotować sos. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzola oraz kilka łyżek śmietany. Mieszamy do rozpuszczenia sera i odstawiamy.
6. Wracamy do ryby. Co kilka minut przekładamy każdy kawałek, wówczas szybko ryba będzie gotowa.
7. Kiedy ryba oraz frytki będą gotowe. Zabieramy się za podsmażanie szparagów. Potrzeba na to tylko chwilę, ale smak jest niezastąpiony. Rozpuszczamy na patelni masło i kładziemy szparagi, dodajemy szczyptę soli. Obsmażamy delikatnie z każdej strony i zdejmujemy z ognia.
8. Rozkładamy rybę, bataty i szparagi na talerze. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Pomimo iż przygotowanie zajmuje sporo czasu, to warto od czasu do czasu pozwolić sobie na takie szaleństwo w kuchni. Dorsz genialnie przechodzi smakiem szynki, szparagi smażone na maśle - niebo w gębie. No i przesłodkie oryginalne bataty. Całość dopełniona przepysznym delikatnym sosem. Szczerze polecam!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz