Składniki:
- około 15 dag filetu z łososia
- około 15 dag filetu z dorsza
- około 2 cm kawałek imbiru
- sos sojowy
- około 30 dag świeżego szpinaku
- makaron chow main
- sól
- pieprz
- chili
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- ocet ryżowy
- sos rybny lub ostrygowy (opcjonalnie)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- limonka
Przygotowanie:
1. Wrzucamy do garnka ryby, zalewamy ok 1,5 l wody i gotujemy.
2. W między czasie obieramy cebulę i czosnek, siekamy je.
3. Obcinamy łodygi szpinaku i czyścimy go.
4. Jeżeli ryba się zagotowała, rozdrabniamy ją widelcem. Wrzucamy do wywaru cebulę, czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz sosem sojowym
5. Kiedy cebula już zmięknie dodajemy świeże liście szpinaku.
6. Na tarce ścieramy obrany imbir i dodajemy do zupy. Ścieramy również skórkę z limonki.
7. Aby poprawić smak, warto dodać octu ryżowego oraz sosu ostrygowego.
8. Pod sam koniec gotowania wrzucamy makaron chow main (według uznania).
Jak widać przygotowanie takiej zupy nie wymaga wielkiego wkładu czasowego. A efekt jest niesamowity. Przed podaniem można dodać świeżej natki pietruszki.
wykwintna i na pewno smaczna...ja polecam naleśniki szpinakowe zapiekane pod beszamelem..zapraszam na bloga.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html
O jakie to musi być dobre. Wprosiłabym się na miskę takiej zupy...
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzasami faktycznie ja również chętnie zrobię zupę rybną i muszę przyznać, że najbardziej lubię ją spożywać w chłodne dni. Jeśli jeszcze chodzi o rybę to polecam produkty z https://mowisalmon.pl/produkty/ gdzie faktycznie możemy dostać bardzo dobrej jakości łososia.
OdpowiedzUsuń