Składniki (na duży garnek zupy):
- ok 80 dag kiszonych ogórków (najlepiej z własnych słoików)
- 3 spore marchewki
- 2 pietruszki
- 3-4 spore ziemniaki
- 4 podudzia z kurczaka (mogą być inne części kurczaka, według uznania)
- koperek (najlepiej świeży)
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 duże ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy 2-2,5 litra wody, wrzucamy liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego. Wrzucamy kurczaka i gotujemy.
2. Przechodzimy do przygotowania warzyw, aby dodać je w odpowiednim momencie do wywaru z kury. Na dużych oczkach tarki ścieramy kiszone ogórki, odstawiamy je i zabieramy się za obieranie pozostałych warzyw - marchwi, pietruszki, ziemniaki i cebuli.
3. Kurczak powinien gotować się ok pół godziny, w zależności oczywiście jak duże jego części gotujemy. Podczas wrzenia wywaru zbieramy z góry szum.
4. Jeżeli kurczak jest ugotowany, wyciągamy go na osobny talerz i studzimy przez kilkanaście minut. W między czasie do ciągle gotującego się wywaru dodajemy obrane i pokrojone wcześniej warzywa, starte ogórki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Mięso ugotowanego kurczaka oddzielamy w miarę dokładnie od kości i dorzucamy je do zupy.
6. Zupę należy przegotować jeszcze około 45 minut od wrzucenia warzyw i mięsa. Doprawić jeszcze solą, pieprzem i koniecznie dodać świeżego koperku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz