piątek, 7 marca 2014

Wieprzowina w sosie piwno-czekoladowym

To danie to taki mój mały eksperyment. Robiłam już wcześniej mięso duszone w piwie, ale głównie były to kiełbasy i bez połączenia z czekoladą. Wyszło coś zupełnie nowego. Połączenie najróżniejszych, skrajnych smaków dało naprawdę wyśmienity efekt. Śmiało mogę polecić wieprzowinę duszoną w ciemnym piwie z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny (tej ciemniejszej części, od łopatki, bądź karkówki)
- 1 dość duża cebula
- ok. 5 ząbków czosnku
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- świeży rozmaryn
- 1 niezbyt duża papryczka chili
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy
- pół butelki ciemnego piwa
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- mała garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w piórka i wrzucamy na gorącą patelnię z 2 łyżkami oliwy.
2. Dorzucamy posiekaną papryczkę chili, dodajemy szczyptę soli i pieprzy i chwilę podsmażamy. Dokładamy gałązkę świeżego rozmarynu.
3. Mięso kroimy na dość grube kotlety (ok. 2 cm grubości, nie rozbijamy). Steki kładziemy na patelnie i obsmażamy na cebuli po ok. 2-3 min z każdej strony. Można jeszcze mięso obsypać odrobiną soli i pieprzu.
4. Do przysmażonego mięsa wlewamy pół butelki ciemnego piwa. Całość powinna się dusić łącznie przez ok. godzinę od wlania piwa. Więc co jakiś czas należy sprawdzić ilość sosu i dolewać ewentualnie trochę wody, aby nic nam się nie przypaliło.
5. Po 30/40 min. duszenia dodajemy 1 lub 2 łyżeczki octu balsamicznego (doda charakterystycznego smaku) oraz wrzucamy dwie kostki gorzkiej czekolady (ja dodałam trochę ponad trzy i myślę, że odrobinę za dużo, ale dwie będą idealnie wzbogacą smak sosu). Wrzucamy również rozgniecioną w ręce garstkę orzechów włoskich.
6. 10 min. przed zdjęciem z ognia patelni dodajemy na patelnie marchewkę pokrojoną w cienkie słupki (delikatna słodycz marchwi złagodzi dodatkowo gorzki smak czekolady). Jeżeli uznamy, że sos jest dla nas odrobinę za gorzki, można dosypać łyżeczkę cukru.

Mięso w takim wydaniu jest soczyste i aromatyczne. Ja podałam z grillowanymi talarkami z ziemniaków, ale myślę, że będzie świetnie pasowało do ryżu. Polecam posypać przed podaniem świeżymi listkami rozmarynu, wspaniale podkreśla smak mięsa!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz