wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z grilla z kurczakiem


Bardzo prosta opcja na smaczną, warzywną sałatkę bez zbędnego tłuszczu.

Składniki:
- 1 mała cukinia
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 1 papryka (ja użyłam zielonej, ale idealna będzie czerwona lub żółta)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała cebula biała
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek szczypiorku lub dymki
- 1 mała papryczka chili
- ok. 30-40 dag dag filetu z piersi kurczaka
- ocet balsamiczny
- ocet ryżowy
- limonka (opcjonalnie)
- miód
- pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso kroimy na kawałki (niezbyt małe).
2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą łyżkę miodu, odrobinę octu ryżowego, pokrojoną drobno papryczkę chili, odrobinę soku z wyciśniętej limonki i doprawiamy trochę pieprzem. Dodajemy mięso do marynaty i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek, odstawiamy.
3. Kroimy warzywa. Cukinie kroimy na talarki, a każdy z nich jeszcze na pół. Cebulę na dość grube piórka. Każdy ząbek czosnku na dwie albo trzy części. Paprykę kroimy na ok. 2x2 cm kawałki. Pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół.
4. Rozgrzewamy grilla i wrzucamy mięso. Po kilku minutach dodajemy kolejno paprykę, cukinię, pomidorki, cebulę, czosnek. Co jakiś czas mieszamy zarówno mięso jak i warzywa, aby szybko się przypiekły z każdej strony.
5. Podczas grillowania wykładamy do miski składniki (należy pamiętać, że wszystkie się równo nie zrobią, dlatego też wyciągamy po kolei, aby nie było takiej sytuacji, że np. papryka będzie spieczona, a mięso surowe).
6. W misce delikatnie mieszamy wszystkie warzywa z mięsem, tworząc sałatkę. Po wyłożeniu na talerze, skrapiamy sokiem z limonki, octem balsamicznym i posypujemy szczypiorkiem, bądź zieloną częścią dymki.

Polecam nie omijać octu balsamicznego w tej sałatce. Podnosi walory smakowe zgrillowanych warzyw i nadaje charakterystycznego dla siebie posmaku. Zwieńczeniem jest nutka świeżości w postaci szczypiorku. Prosta, szybka i niewątpliwie smaczna sałatka. Nie tylko na sezon grillowy.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz