piątek, 28 lutego 2014

Fasolka szparagowa podsmażana z masłem orzechowym


Prosta i smaczna alternatywa do klasycznej fasolki zasmażanej z bułką tartą. Idealna jako dodatek do najróżniejszych dań kuchni azjatyckiej, ale nie tylko.

Potrzebujemy:
- masło orzechowe
- sos sojowy
- ocet ryżowy (opcjonalnie)
- łyżka stołowa orzeszków solonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 20 dag fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej (w przypadku świeżej należy ją blanszować przez ok 3-4 min w gotującej wodzie)

Przygotowanie:
1. Do miseczki nakładamy czubatą łyżkę stołową masła orzechowego, dosypujemy pokruszone dość drobno orzeszki. Dolewamy odrobinę octu ryżowego, sosu sojowego i mieszamy. Warto dodać łyżkę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Pasta nie może być za gęsta, ale też nie za rzadka.
2. Obieramy ząbki czosnku, siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą.
3. Kiedy czosnek się podsmaży, dosypujemy fasolkę. Smażymy ok 5-7 min ciągle mieszając. Warto skropić fasolkę kilkoma kroplami sosu sojowego. Dodajemy pastę z masła orzechowego. Dobrze mieszamy, ale równomiernie rozprowadzić masę. Po 2 minutach podsmażania fasolka jest gotowa do podania.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz