Składniki (na około 2,5 litra zupy):
- użyłam około 10 pomidorów, 2 były bardzo duże, pozostałe średniej wielkości*
- 1 średnia papryka
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- 2 łyżeczki cukru
- 1 duża cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- świeża lub suszona bazylia
- kilka łyżeczek śmietany 18%
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie)
* Myślę, że warto wykorzystać jak najlepsze pomidory, wówczas idealnie oddadzą swój smak w zupie, Dobrze wiemy, że często te "sklepowe" nie są tak smaczne jak te z domowych upraw. Warto więc czasami się przejść na rynek i kupić coś bardziej swojskiego. Polecam pomarańczowe pomidory, w mojej zupie się sprawdziły, ale są również idealne na kanapki.
Przygotowanie:
1. Parzymy wszystkie pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kosteczkę.
2. W taką samą kostkę kroimy paprykę. Obieramy i kroimy na kawałki cebulę (nie musi być drobno posiekana).
3. Obieramy ząbki czosnku i miażdżymy je.
4. Gdy mamy przygotowane już wszystkie warzywa, rozgrzewamy oliwę w garnku i wrzucamy je. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i mieszamy co jakiś czas przez około 25 minut na średnim ogniu. Do pomidorów nie ma potrzeby dolewania wody, mają dużo soku i powstanie z nich wspaniały krem.
5. Jeżeli warzywa są tak miękkie, że praktycznie same się rozpadają możemy dodać opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
6. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy kilka łyżeczek śmietany i blenderujemy całość. Warto dodać sporo bazylii, idealnie pasuje do pomidorów.
7. Po nalaniu na talerze można dodać kilka kawałków mozzarelli, podawać z grzankami.
Piękna soczyście czerwona zupka! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń