No i kolejna wersja domowych kotlecików. Smaczny sposób na szybkie danie. Jednak najlepsze w nich jest oczywiście to, że można je przygotować z tego, co akurat mamy pod ręką. W mojej dzisiejszej odsłonie - kotleciki z kaszy gryczanej ze szpinakiem.
Składniki (na około 12-13 kotlecików):
- około pół szklanki sypkiej kaszy gryczanej
- około 7-8 kostek brykietu szpinaku
- 2-3 ugotowane jajka
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobina świeżej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 surowe jajko
- bułka tarta
- olej lub oliwa
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną płuczemy i przygotowujemy do gotowania. W między czasie gotujemy jajka na twardo.
Siekamy drobno cebulę, czosnek i wrzucamy do miski wraz z rozmrożonym szpinakiem.
2. Kiedy kasza będzie gotowa odstawiamy ją na chwilę do przestygnięcia. Po kilku minutach mieszamy kaszę ze szpinakiem.
3. Obieramy jajko, kroimy je i dodajemy do kaszy.
4. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Lepimy kotleciki. Do farszu dodajemy jajko oraz mąkę ziemniaczaną (tyle, aby całość nam się odpowiednio skleiła).
6. Rozgrzewamy na patelni olej lub oliwę. Obtaczamy uformowane kotleciki w bułce tartej i smażymy po kilka minut z każdej strony tak ,aby się ładnie zarumieniły.
Kotleciki warto podać z jakimś sosem oraz świeżym warzywem. W moim przypadku była to rzodkiewka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz